Jaktterreng i Norge

18. september 2023

Norge er et land som bugner av flotte natur- og jaktmuligheter. Uavhengig av om du er erfaren eller en helt fersk jeger, kan det være greit å vite hvordan man navigerer seg rundt i landets vide terreng. Her tipser vi deg om de beste stedene og sesongene som er mest egnet for jakt i Norge!

Steder i Norge som egner seg for jakt

Hvilket jaktterreng som er mest egnet i Norge, kommer helt an på hvilken type jakt du driver med. Jaktterrenget er tilpasset etter hvilken viltart du ønsker å jakte på - alt fra rype til hjort. I Norge er vi så heldige at det finnes gode jaktmuligheter innenfor nesten hvert fylke. Så uansett hvor i landet du befinner deg, finnes det mest sannsynlig et gunstig jaktterreng i nærheten.

Når det gjelder småviltjakt, har du store valgmuligheter i Trøndelag, Troms og Finnmark, Innlandet og Viken. Her kan du kjøpe ukeskort, sesongkort eller komme i kontakt med et grunneierlag. Muligheter for storviltjakt finner du også i mange av de samme områdene, men her er også Møre og Romsdal, Vestfold og Telemark samt Vestlandet kjent for sine gode jaktterreng.

Jakttillatelse i Norge

Det er viktig å merke seg at du må ha jakttillatelse for å kunne jakte. Alle som skal jakte i Norge må dokumentere at de har kompetansen som kreves, ved å ha gjennomgått opplæring og bestått jegereksamen. Du må betale jegeravgiften og være registrert i jegerregisteret. Når det gjelder storvilt, må du i tillegg fremvise godkjent skyteprøve.

Ha alltid med kart på jakt

Sørg for å ha med deg både kartutskrift og kart til GPS før du begir deg ut på jakt. Når du er i et jaktterreng er du ute på et stort, vidt område - ofte med uforutsigbare forhold. Selv for en erfaren jeger kan det være lett å miste oversikten midt oppi det hele. Med både kart i hånda og på GPSen, har du full oversikt på papiret samtidig som GPSen alltid viser nøyaktig hvor du er på kartet. Les mer om hvordan å bruke papirkart med GPS i vår artikkel.

Skal du jakte over landegrensa? Les om jaktterreng i Sverige her!