Hvordan bruke papirkart med GPS?

8. november 2023

Papirkart med GPS

Å kombinere papirkart med GPS forenkler turen betraktelig. GPS har liten skjerm og gir derfor mindre oversikt, mens papirkartet har stor flate. Papirkartet gir altså bedre oversikt på tur, og man kan finne ut hvor man er på kartet ved hjelp av GPS. Her kan du lese mer om hvordan du bruker både kart og GPS - sammen og hver for seg!

Hvordan lese av informasjon på et kart?

Hvordan du leser et kart handler i grunn om å forstå og tolke symboler, farger og tegn som representerer geografiske elementer. For å gjøre det enklest mulig er det lurt å følge kartlesingen trinnvis.

Du starter med å finne skalaen på kartet for å forstå forholdet mellom kartets størrelse og den faktiske avstanden i terrenget. Så må du identifisere retningene nord, sør, øst og vest i tillegg til å orientere deg om de ulike høydeforskjellene i terrenget. Hvilken rute er mest praktisk å ta, og hvor er det helt umulig å gå?

Videre er det lurt å gjøre seg kjent med veier og stier - representert i linjer - som viser størrelse og type vei. Kart viser også byer og noen landemerker, i tillegg til en forklaring på betydningen av symbolene og fargene som blir brukt.

Lyst til å lære mer? Sjekk ut: “Hvordan bruke kart og kompass?”

Hvordan bruke GPS?

En GPS brukes til å finne din nøyaktige geografiske posisjon ved hjelp av satellitter. Vi har satt sammen en generell forklaring på hvordan du bruker en typisk GPS, men husk at GPS-er kan være ulike og det er lurt å sjekke bruksanvisningen dersom du er usikker. Husk også å laste ned oppdatert kart før du setter ut på tur, sjekk ut vårt GPS kart over Norge her.

For instrukser på kartnedlastning, les artikkelen: “Hvordan laste ned kart til Garmin GPS”.

 1. Slå på GPS og vent på satellittkontakt: GPS-en vil søke etter satellittsignaler for å finne posisjonen din.
 2. Velg kartvisning: Mange GPS-enheter gir deg muligheten til å se kartet i ulike visninger, inkludert 2D- og 3D-visning. Velg den visningen som passer best for deg!
 3. Navigasjon og ruter: Du kan vanligvis legge inn destinasjoner ved å bruke enhetens meny eller berøringsskjerm. Deretter vil GPS-en beregne ruten og gi deg veiledning til målet.
 4. Følg GPS-instruksjonene: GPS gir deg instruksjoner om hvilken retning du skal ta, hvor langt det er til neste sving og mange andre nyttige detaljer.
 5. Sjekk informasjon underveis: Under navigasjonen kan du se informasjon som hastighet, estimert ankomsttid, avstand til målet og eventuelle alternative ruter.
 6. Avslutt navigasjon: Når du har nådd målet ditt, kan du avslutte navigasjonen. Noen GPS-er vil automatisk avslutte når du kommer frem til destinasjonen.
 7. Utforsk andre funksjoner: Mange GPS-er har ekstra funksjoner som sporlogg, høydeinformasjon og mer. Ta en titt for å få mest mulig ut av enheten din!
 8. Spar batteri og levetid: Husk å slå av GPS når den ikke er i bruk.
Hvordan bruke kart og GPS sammen?
 1. Forberedelse: Velg et egnet kart for området du skal utforske, sjekk ut våre papirkart her. Sørg også for at GPS-en er fulladet og klar til bruk.
 2. Orienter kartet: Start med å orientere kartet slik at nord på kartet stemmer overens med nord i terrenget. Bruk kompass om nødvendig!
 3. Slå på GPS: Gi det litt tid før den får inn satellittsignaler.
 4. Finn posisjonen din på kartet: Så fort GPS har fått kontakt med satellittene, vil den vise din nåværende posisjon på kartet.
 5. Bekreft posisjonen: Sammenlign GPS-posisjonen med kartet for å bekrefte at de samsvarer. Dette hjelper deg med å forstå nøyaktigheten til GPS-signalet.
 6. Planlegg ruten: Bruk kartet til å planlegge ruten din, og legg eventuelt inn mål eller destinasjoner på GPS for navigasjon.
 7. Følg GPS-instruksjonene: Start navigasjonen på GPS og følg veiledningene den gir.
 8. Sjekk posisjonen jevnlig: Underveis i turen, bruk kartet til å bekrefte din omtrentlige posisjon.
 9. Korriger kursen etter behov: Dersom GPS-instruksjonene fører deg på avveier, eller om du er usikker på ruten, kan du bruke kartet til å justere kursen.
 10. Vær oppmerksom på batteritid: Husk at langvarig bruk av GPS plutselig kan føre til tomt batteri. Ta med en ekstra powerbank eller batteri!