Jaktterreng i Sverige

18. september 2023

Er Sverige din neste jaktdestinasjon? For mange er Sverige det beste jaktlandet i Skandinavia - det er nemlig kjent for å ha høy vilttetthet og sjenerøse jakttider. I likhet med jakt i Norge, byr også Sverige på store og varierte jaktterreng. Her får du tips og råd før du setter i gang med ditt jakteventyr i nabolandet!

Steder å jakte i Sverige

Sverige er et paradis for enhver jaktentusiast. Her finnes det viltarter som du ikke finner ellers i Skandinavia. I tillegg til rådyr, elg og kronhjort, er også dåhjort og villsvin en viktig bestanddel her. Hvor i Sverige det lønner seg å jakte, kommer helt an på hvilken viltart du ønsker å jakte på, men generelt sett har du muligheter både i Nord- og Sør-Sverige. Noen eksempler på steder med anbefalte jaktterreng er Dalarna, Gävleborg, Norrbotten og Västerbotten. Alle disse kommunene er rangert høyt når det kommer til jaktterreng.

Er det én ting som er helt sikkert, så trenger du å ha med deg kart uansett hvor i Sverige ferden går. Vi har GPS-kartene du trenger over hele Sverige!

Når kan man jakte i Sverige?

Jakttidene i Sverige er mer romslige enn i Norge. Sesongen varer vanligvis fra august til februar. Lengden på jakttid varierer fra art til art, og det er forskjellig for samme viltart i ulike deler av Sverige. Se oversikt over svenske jakttider her.

Et godt tips: Sjekk alltid været i forkant. Drar du eksempelvis på toppjakt i Sverige på vinteren, er det stor sannsynlighet for at du får en unik opplevelse. Har du været med deg, kan du faktisk oppleve å se titalls tiurer i tretoppene, en vindstille og solrik vinterhelg med et jaktterreng dekket av puddersnø!

Sjekkliste for jakt i Sverige
  • Du må ha gyldig norsk jegerprøve for å kunne jakte i Sverige, og du må ha den med deg under hele jakta
  • For å jakte i Sverige må du skaffe deg et svensk jaktkort, og det gjør du enkelt hos Naturvårdsverket. Det koster 400 SEK og gjelder for ett år.
  • Innførsel av våpen: Fyll ut skjutvapendeklaration. Ha med deg våpenkort eller våpenpass.
  • Import av kjøtt til Norge: Du kan ta med inntil 10 kg uten å måtte betale toll eller å deklarere. Se nærmere info fra Tolletaten her.
  • Kjøp kart og installer på din GPS før du reiser! Se hvordan du gjør det steg for steg her.

Er du interessert i jakt i Norge også? Sjekk ut: Jaktterreng i Norge